5 redenen waarom Google Ads geschikt is voor jouw bedrijf

Waarom Google Ads

Iedere ondernemer kent dat vervelende gevoel wel. Een gevoel in je onderbuik, dat zich niet laat onderdrukken. Behalve dat wel 75% van ons ondernemers aangeeft te maken te hebben met een te hoge werkdruk, hebben veel zelfstandigen van deze groep nog iets gemeen.

Waar komt de volgende klant vandaan? Heb je jezelf die vraag wel eens gesteld? Zoals je in de vorige alinea hebt kunnen lezen ben je gelukkig niet alleen. Een schrale troost.

Veel ondernemers worstelen met het vinden van klanten en dus het maken van omzet. De oplossing? Die is wel bekend: marketing. Bekend en gevonden worden.

Maar is marketing niet gewoon een zwart gat waar alles in verdwijnt? En als er dan winstgevende opties zijn, welke is dan wel of juist niet geschikt voor mijn bedrijf?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van vragen waar veel ondernemers anno 2018 nog steeds mee worstelen. Of misschien juist nu, anno 2018. Want er zijn nu meer opties dan ooit. Een echte ‘informatie overload’ voor mensen die op zoek zijn naar marketing info.

Veel ondernemers die ik spreek hebben alles al wel geprobeerd. Een advertentie op Facebook is zo gemaakt. De volgende stap naar Instagram is ook zo gezet. En Google AdWords is ondertussen zo oud, dat kent iedereen ook wel.

Maar op de vraag wat dit nou allemaal oplevert behalve die paar likes en clicks, weten weinig ondernemers antwoord te geven.

Sommigen zijn zelfs al ten einde raad. Uitspraken als ‘het is allemaal onzin. Ik kan me niet voorstellen dat iemand er geld mee verdient’ komen regelmatig voorbij.

Niet zo gek als je kijkt naar het geld en, misschien nog wel erger, de tijd die hiermee gemoeid is gegaan.

Maar wat is nu de oplossing? Mijn antwoord? Er is niet één oplossing direct aanwijsbaar als uw oplossing. Dit is namelijk anders voor ieder bedrijf, en de belangrijkste factor om te beslissen welk kanaal jij in gaat zetten is de locatie van jouw klanten. Waar zij zich ophouden en waar zij hun informatie inwinnen.

Er is echter een plek waar iedereen zijn informatie vroeg of laat vandaan haalt. En voor velen is dat laat. Wat ik daarmee bedoel zal later in dit artikel hopelijk duidelijk worden. Die plek is Google. Niet echt verrassend, toch?!

Iedereen weet hoe populair Google is. Maar liefst 86% van alle consumenten gebruikt Google om informatie op te zoeken over bedrijven of producten. En van deze groep onderneemt ook nog eens 71% binnen een uur actie.

Dit zou bijvoorbeeld een telefoontje kunnen zijn om te vragen of een artikel nog aanwezig is, of om een afspraak te maken. Maar ook een directe aankoop in een webshop of het invullen van een offerteaanvraag.

Het lijkt dus voordehandliggend om adverteren op Google nog eens nader te bekijken. Hoe werkt dit adverteren precies, en waarom zou het geschikt zijn voor jouw bedrijf?

Hoe werkt Google Ads?

Laten we nog even in het kort kijken hoe Google Ads (voorheen AdWords) nou precies werkt.

Advertenties op Google worden geplaatst aan de hand van zoekwoorden of -termen. Adverteerders kunnen bieden op bepaalde, veelgebruikte (of juist niet..) zoektermen die zij relevant achten voor hun doel.

Zo zal Nike bijvoorbeeld graag getoond worden bij de term ‘Hardloopschoenen voor mannen’, en zo zal Joe de loodgieter graag in beeld zijn bij mensen die ‘verstopte wasbak laten repareren Utrecht’ intypen.

Het is natuurlijk wel logisch dat de biedingen op populaire zoektermen hoger zijn dan die op zoektermen die nauwelijks gebruikt worden.

Als jouw advertentie de bieding wint, dan wordt deze getoond op de pagina bij de zoekresultaten. Er zijn meerdere posities om op te verschijnen en de nummer twee van de veiling verschijnt op nummer twee, enzovoorts.

Bij deze veiling voor plaatsingen komen overigens nog veel meer factoren kijken behalve het bod, maar dit laten we voor nu buiten beschouwing.

Toch enkel voorbeelden hiervan zijn de verwachte klikfrequentie op de advertentie, de relevantie, en meer. Hoe beter je uiteindelijke score (kwaliteit van je advertentie + je bod) hoe hoger je zult komen op de pagina.

Hoe werkt Google Ads Veiling

Pas zodra mensen er voor kiezen om jouw advertentie aan te klikken dan betaal je advertentiekosten.

Deze manier van adverteren noemen we ‘Pay per Click’. Een belangrijk verschil met bijvoorbeeld adverteren op Facebook waar je betaalt ongeacht de resultaten.

Kort samengevat kun je er dus voor kiezen om te bieden op zoektermen die mensen gebruiken, waarvan jij denkt dat ze matchen bij jouw dienst of product. Als de combinatie van je advertentie en je bod beter zijn dan die van de concurrent, dan kom je hoger op de pagina tevoorschijn dan hen.

Maar als klanten er niet voor kiezen om op jouw advertentie te klikken of jouw bedrijf te bellen, dan betaal je niets.

Google Ads en de marketing funnel

Als ondernemer ben je waarschijnlijk wel bekend met de term ‘funnel’ en de verschillende onderdelen hiervan zoals bijvoorbeeld ‘awareness’ of ‘intent’.

Een marketing campagne gebaseerd op een TV-spotje zal vooral gericht zijn op ‘awareness’, bekend worden. Het is niet het doel van de campagne om mensen direct over te halen hun bankpas te pakken.

Een groot voordeel van de eerder besproken Google Ads methode is de mogelijkheid om als adverteerder zelf te kunnen selecteren waar je gezien wilt worden, door welke doelgroep, maar ook door welk segment van de funnel.

Zo kun je er voor kiezen om te adverteren bij ‘Loodgieter’, of juist bij ‘Loodgieter online boeken’. Mensen die de laatste optie intypen zullen veel eerder overgaan tot actie en hebben duidelijk meer de intentie om een afspraak te maken of een aankoop te doen.

Dat brengt ons bij reden 1 waarom adverteren op Google juist zo geschikt is voor jouw bedrijf.

Intentie

De mogelijkheid om het verkeer naar je website te selecteren op de fase van de funnel waar zij zich in bevinden is uniek aan Google.

Door de zoektermen waar je op biedt goed te selecteren kun je zo alleen mensen die op het punt staan een beslissing te maken benaderen met je aanbod.

Dit is de ideale oplossing voor bedrijven met een wat kleiner budget. Een mooie metafoor die ik ooit gehoord heb en die is blijven hangen is die van het vullen van de funnel als een glas water.

Hoe kleiner je budget, hoe minder groot het deel van de funnel is dat je kunt vullen. Maar dat betekent niet dat je geen resultaten gaat zien. Het tegendeel kan juist waar zijn.

Google Ads Sales Funnel

De kwaliteit van het webverkeer dat verkregen wordt met een campagne die is gebaseerd op meer brede zoektermen zal van een lagere kwaliteit zijn dan die van een campagne gericht op mensen in de intentie fase.

Als je advertentie wordt getoond bij ‘loodgieter’ zou in theorie iemand die zoekt naar ‘wat doet een loodgieter?’ op je advertentie kunnen klikken op zoek naar algemene informatie.

Die laatste term is weer belangrijk. We willen juist verkeer aantrekken dat niet op zoek is naar die algemene informatie, maar verkeer dat klaar is om te converteren. Om de actie te ondernemen op onze website die wij willen.

Willen we mensen die ons gaan bellen? Dan adverteren we op ‘loodgieter utrecht directe afspraak’. Willen we dat mensen onze tuinstoelen kopen? Dan gaan we voor ‘tuinstoelen set online bestellen’, of ‘Intenso Milano Set van 4’. Deze mensen weten duidelijk wat ze willen.

Als die mensen er dan voor kiezen om klant te worden, dan noemen we dat een conversie. Een telefonische afspraak, een ingevuld contactformulier, of de verkoop van een product zijn allemaal voorbeelden van conversies. En Google Ads kun je zo instellen dat je precies kunt zien welk zoekwoord welke conversies oplevert.

Zo zul je na verloop van tijd gaan zien dat de meer specifieke, op intentie gerichte zoekwoorden meer geld op gaan leveren dan de meer algemene zoekwoorden. En dat brengt ons bij het volgende voordeel: meetbaarheid.

Meetbaarheid

Conversietracking klinkt hip. Misschien zelfs moeilijk. Maar dat is het zeker niet. Simpel gezegd is het ‘het meten van het aantal gewenste doelen dat wordt bereikt op jouw website’.

Dit kan verschillen per branche of bedrijf. Voor de eerder genoemde loodgieter is een telefoontje een gewenst doel en voor de verkoper van tuinmeubelen is dat juist een online aankoop.

Één van de grootste voordelen van Google Ads is de optie om dit allemaal te meten door middel van conversietracking. Door doelen in te stellen in je dashboard en deze bepaalde waardes te geven kun je precies bijhouden wat Google Ads je nou oplevert.

Als je bijvoorbeeld weet dat een bepaald set tuinstoelen €120 kost dan kun je deze informatie in je campagne instellen. Zodra Google Ads ziet dat er via een klik op één van je advertenties een set van deze tuinstoelen wordt verkocht dan zal er een waarde van €120 toegekend worden aan deze conversie.

Als adverteerder kun je dan precies achterhalen via welke zoekterm de klant op jouw website terecht is gekomen en na verloop van tijd dus ook wat deze zoekterm dus eigenlijk waard is.

Zo zal zoekterm nummer 1 je misschien 1000 euro per maand opleveren terwijl zoekterm nummer 2 slechts 100 euro aan omzet oplevert, maar 200 euro per maand aan advertentiekosten maakt.

Een goede Google Ads manager zal er dan voor kiezen om zoekterm nummer 2 te pauzeren om zo meer budget vrij te kunnen maken voor zoekterm nummer 1 die beter presteert. Op die manier kan het budget optimaal benut worden.

Als de campagne op deze manier constant geoptimaliseerd wordt zal er op den duur een gestroomlijnde campagne ontstaan waarbij alle onnodige uitgaven weggewerkt zijn.

Dit is dan het moment om de campagne verder op te gaan schalen. We hebben precies kunnen meten wat de campagne ons oplevert en we weten dat er geen onnodige uitgaven meer zijn.

Als de overige factoren die we moeten bekijken ons dezelfde informatie geven kunnen we nu met een gerust hart ons budget gaan verhogen. We weten immers precies wat elke euro die we investeren ons zal opleveren.

Winstgevend

Een Google Ads campagne, mits goed opgezet, is namelijk in veel gevallen direct winstgevend.

Door het duidelijke inzicht dat verkregen wordt door de meetbaarheid kan de manager van de campagnes direct inzien welke zoektermen geld kosten en welke zoektermen juist geld opleveren.

Door de zoektermen die niets opleveren te pauzeren kan er toegewerkt worden naar een campagne met slechts winstgevende opties.

Dat dit een simplistische schetsing van de werkelijkheid is is natuurlijk duidelijk maar in grote lijnen is dit nog zo’n groot voordeel van Google Ads.

Het inzicht dat de adverteerder heeft in de kosten en opbrengsten en de controle om de advertentiecampagne op microniveau te besturen zorgen er voor dat adverteerders gemiddeld voor iedere geïnvesteerde euro, twee euro terugverdienen*.

Het moment van winstgevendheid is iets waar naartoe gewerkt moet worden en de eerste weken van een campagne kunnen soms een investering zijn.

Bij het opzetten van een campagne moeten er bepaalde aannames gemaakt worden die in werkelijkheid soms anders uit zullen pakken.

Misschien is die zoekterm die zo goed leek te passen wel niet de moeite waard, of misschien blijkt juist dat je iets gemist hebt. Als adverteerder op Google kun je gelukkig precies zien via welke zoektermen mensen jouw website gevonden hebben en kun je je campagne hier op aanpassen.

Deze data die je als adverteerder krijgt in de eerste weken van de campagne zal op korte termijn misschien geld kosten, maar heeft op lange termijn ook zeker een meerwaarde.

Marktinzicht

Met deze data heb je namelijk gelijk meer inzicht in je markt. En welke ondernemer wil dat nou niet?

Voorheen was het voor veel van de kleinere ondernemers vaak een kwestie van raden als het ging om wat zich nou afspeelde binnen je markt. Maar door actie te ondernemen en te beginnen met adverteren online kun je veel leren over je potentiële klanten.

Door de zoektermen te checken die klanten naar jouw website brengen krijg je als het ware een kijkje in het hoofd van de mensen die je aan wilt spreken. Wat zijn hun problemen waar ze mee lopen? Of wat zoeken ze nou echt?

We kunnen als ondernemer of adverteerder allerlei aannames maken, maar data liegt niet.

Om maar weer terug te gaan naar onze voorbeelden van zojuist: als Joe de loodgieter in zijn campagne bovengemiddeld veel bezoekers ziet via de zoekterm ‘loodgieter 24 uur bereikbaar’ dan kan hij er voor kiezen om die service aan te gaan bieden. Dit is misschien iets waar hij uit zichzelf nooit op was gekomen.

Of de verkoper van tuinstoelen. Als deze vlak voor de wintermaanden een toename ziet in de zoektermen ‘tuinstoelen opslaan in de winter’ wat doet hij dan? Zet hij deze zoektermen uit? Deze zorgen namelijk niet direct voor een toename in de verkoop en kosten dus geld.

Maar hij kan er ook voor kiezen om dit juist in zijn voordeel te gebruiken. Misschien is het tijd om onderhouds artikelen toe te voegen aan het assortiment. Of wellicht is dit juist een ideale mogelijkheid om een blog serie te beginnen over onderhoud van tuinmeubelen.

Op deze manier kan hij zijn merk sterker in de markt zetten door mensen iets te bieden waar ze duidelijk naar zoeken.

Bedrijfskundige inzichten

Behalve de inzichten die je zult krijgen in je markt is er nog een groot voordeel voor bedrijven die via Google Ads gaan adverteren. Met name voor jongere of kleinere bedrijven is dit van groot belang.

Want als ik je vraag wat nou een geschikt marketingbudget is voor jouw bedrijf, wat antwoord je dan? Waar hangt deze beslissing van af? Van wat je deze maand kunt missen?

Veel jongere bedrijven hebben weinig inzicht in wat hun klanten nou precies opleveren. Dit is juist iets waar grote bedrijven zich erg veel mee bezig houden. Dit noemen we de ‘LTV’ (Life Time Value) van de klant.

Wat levert een nieuwe klant op aan omzet over de komende, laten we zeggen, 10 jaar?

Dat dit van groot belang is is hopelijk geen verrassing. Aan de hand van deze LTV kun je namelijk ook bepalen wat je nou uit kunt geven aan het binnenhalen van een nieuwe klant.

Zo zijn er bedrijven die bijvoorbeeld bereid zijn tot 1 euro per e-mailadres te betalen via hun Facebook campagnes.

Omdat zij weten dat van hun e-mail campagnes gemiddeld 10% van de ontvangers ook daadwerkelijk een klant wordt, en deze klant gemiddeld 300 euro oplevert, is deze uitgave te verantwoorden.

Door middel van Google Ads krijgen bedrijven een beter inzicht in wat deze cijfers nou voor hen zijn. Toegegeven, het is geen perfecte weergave van de werkelijkheid.

Google Ads houdt natuurlijk niet 100% van alle aankopen bij die er online of offline gedaan worden. Al zou je via een extra tool als Google Analytics er wel voor kunnen zorgen dat je duidelijk ziet via welke kanalen je online aankopen gedaan worden.

En hoewel de Google Ads campagnes geen volledige weergave geven van de volledige bedrijfsvoering, voor vele beginnende ondernemers is het al een enorme verbetering ten opzichte van het giswerk dat voorheen gedaan werd.

Nu er duidelijker is wat een klant nou kost en oplevert, kan er voor gekozen worden om bijvoorbeeld het assortiment uit te breiden om meer up-sells te kunnen doen. Door de Lifetime Value van de klant te verhogen zal je winst ook stijgen.

Daarnaast is het nog altijd veel makkelijker om iets te verkopen aan iemand die al eerder bij je heeft gekocht, dan om een nieuwe klant te vinden.

Conclusie

Voor veel bedrijven zal adverteren op Google een uitstekende eerste of aanvullende optie zijn.

Met de nieuwe functies die constant door ‘s werelds grootste zoekmachine toe worden gevoegd aan hun vlaggenschip krijg je als adverteerder de mogelijkheid om steeds preciezer te kiezen wie je aanspreekt.

Heb je nou nog wel vragen over hoe je Google Ads het best in kunt zetten voor jouw bedrijf? Bel gerust even met je vragen naar 06 21 96 71 28, of neem contact op via het formulier hier onder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *